
CHIEF COUNSEL ADVICE

QUESTIONS AND ANSWERS

Questions were raised in response to the National Office training sessions on
Chief Counsel Advice (CCA).  To ensure that everyone had the benefit of the
answers to those questions, we compiled a number of significant questions and
answers.  The questions and answers, dated September 21, 1998,  were
distributed.  After that distribution, because of some confusion, answers to some
questions have been clarified.  In addition, the answers to some of the questions
required updating.  The revised responses to those questions have been
incorporated into the attached compilation.  The September 21, 1998 Q & A’s is
superceded by these revisions; the prior version should be disregarded and
destroyed.

WHAT IS CCA?

Question 1:

Is all advice from the
national office to the field
included within the
definition of CCA?

No.  Only advice that conveys legal
interpretations or positions of the Service
concerning existing or former revenue
provisions.  The term "revenue provisions"
includes the Code, regulations, revenue rulings,
revenue procedures, or other administrative
interpretations or guidance, tax treaties, court
decisions and opinions.  CCA also includes legal
interpretations of state law, foreign law or other
federal law relating to the assessment or
collection of liabilities under revenue provisions. 
Thus, certain types of advice provided by GLS
(e.g., labor law, procurement law) are expressly
excluded in the legislative history of section
3509 of the Internal Revenue Service
Restructuring and Reform Act (RRA98) from
being CCA.  In addition, the Office is considering
whether advice or instruction written by, for
example, Criminal Tax, that addresses Federal
statutes that do not relate to the assessment or
collection of liabilities under the revenue laws
(e.g., money laundering or “pure” Title 31 cases)
that literally do not meet the definition of CCA
should be treated as CCA. 



Question 2:

What about e-mail?  Does
an e-mail response
constitute written
instructions provided to the
field?

First, e-mail is a writing.  However, following the
CASE business rules, if the e-mail you are
providing to the field consumed less than two
hours of research and preparation, such that
you need not open a case file, then, the e-mail
is to be treated like informal telephone advice
(which is memorialized in writing, also).  The
legislative history to section 3509 clarifies that
informal advice is not considered to be CCA.
Conversely, if the time expended in researching
and preparing an e-mail response consumes
two or more hours, or your local office practice is
to open a case file because of the significance
of the matter, then the e-mail is not informal
advice and is CCA.  The “two-hour” rule may
appear to be artificial for determining whether
the e-mail writing is CCA; however, this rule has
historically been the touchstone for determining,
for numerous business reasons, whether advice
is considered “informal” or “formal.”  Because
the “informal/formal” dichotomy has been
incorporated into the concept of CCA, and since
the Office is committed to retaining its business
rules and document characterizations without
regard to disclosure results, the Office has
retained the “two-hour” rule (subject to other
business rules defining informal advice) as
indicative of CCA.  The most important thing to
remember is that the business rule as to what is
informal advice has not, and will not, change
regardless of the manner of delivery of the
advice.

Question 3:

What about nondocketed
significant advice review
(NSAR)?   Are they Chief
Counsel Advice?

Advisories that are written by our field offices and
reviewed in the national office under the large
case procedures (CCDM (35)3(19)4) are not
themselves CCA because they are not written or
issued by a national office component.  The
response of the national office may or may not be
CCA depending on the nature of that response. 
The response should be treated as informal
advice (not CCA) or as formal advice (FSA and
CCA) based upon the response in the particular
case.  The large case procedures of the Chief
Counsel’s Office contemplate that the field will
prepare large case advice for review by the



national office only if the “advice involves the
application of well-settled principles of law to the
facts of a particular case”  (CCDM (35)3(19)4:4). 
Our existing business rules with respect to the
response are that telephone contact sheets are
prepared if there are no controversies or changes
to the field advisory.  If changes or more formal
advice is needed, the normal formal advice
processes (usually FSA) are to be used.  The
normal business rules are not affected by the
new disclosure rules.  Thus, consistent with the
business rules, if the informal telephone sheet is
appropriate, the advice is not CCA; if formal
advice is provided, the advice is CCA.

Question 4:
CCA at this time includes
only documents issued
from the national office to
the field.  What if we issue
a document to a national
office field component, for
example, to the Office of
the National Director of
Appeals, knowing that it is
acting as a “conduit” for
the field office, that is, it
will merely forward the
advice to a requesting 
field office.

As currently enacted, CCA reaches only those
documents that emanate from the national office
of Counsel to field offices; it does not include any
advisory or instructional document that the
national office of Counsel provides to national
office program executives.  However, if the
incoming request for assistance makes clear that
the origination of the query is the field, and that
the advice being provided will be directed to the
field, we would treat the advice as CCA.  The
regulatory authority to treat other types of
national office advice and instruction as CCA in
the future will afford us the opportunity to
consider whether other types of documents we
write to national office program executives,
regardless of the use to which that
advice/instruction is put, should be added to the
CCA procedures.

Question 5:
If a memorandum of a
conference is prepared in
the National Office where
both national office and
field personnel attended
(in person or by
telephone), and that
memorandum is circulated
to field participants of that
conference, is that
memorandum CCA?

 Legal advice issued by the national office and
distributed to field employees in writing is
generally CCA regardless of the form or title of
that writing.  Memoranda of conference are not
governed by any internal written procedures, and
the existence of such memoranda, or the content
of such memoranda, differ from office to office,
and from case to case.  If advice was provided by
the national office during the conference and
such advice is memorialized or repeated in any
writing reflecting that conference, that writing
would normally be issued as CCA.  Ordinarily,
the best practice would be to issue such advice,



not in the form of a conference memorandum,
but rather in a more traditional form, i.e., field
service advice, technical assistance to the field,
or field advisory.  However, if a conference
memorandum is prepared and disseminated,
whether the memorandum is CCA depends on
what it conveys.  If it conveys advice as
described in the statute and legislative history as
covered by Chief Counsel Advice, then the
memorandum is CCA subject to the disclosure
procedures.  The rules with respect to CCA will
not be avoided by use of nontraditional
documents to convey advice.  Chief Counsel is
firmly committed that the Office will adhere to its
business rules with respect to creation of
advisory documents irrespective of the disclosure
result.  Attempts to artificially avoid that result will
not be tolerated. 

Question 6:

Some offices, if not all,
issue a memorandum to
the field when a PLR is
withdrawn.  In general, in
that memorandum, the
national office notifies the
field that a pending
request was withdrawn
because the office was
tentatively adverse and to
be on the lookout for the
transaction.   Does this
type of notification to the
field constitute CCA?

Yes, if the memorandum reports more than the
fact that the PLR was withdrawn and the Office
was tentatively adverse, and explains the
national office reasoning why it was tentatively
adverse, the memorandum would meet the
definition of CCA.  It would be written advice
issued to the field and would convey the Office’s
position or policy relating to a revenue provision
or other provision affecting a person’s tax
liability.

PROCEDURES/PROCESS

Question 7:

How does this process
affect PLRs and TAMs?

Although section 3509 does not require that
PLRs and TAMs be made publicly available on
the Internet, as it does for CCA,  RRA98 section
2309(d) does mandate that the IRS place tax
forms and publications, and consider placing
other forms of taxpayer guidance, on the
Internet. In the spirit of openness and that



direction by Congress, it is planned that PLRs
and TAMs will also be made publicly available in
an electronic format and released on the IRS
Web Site some time after October 20, 1998. 
Procedures are currently being distributed to
assist in processing these documents.

Question 8:

In light of our already
heavy workloads, when
will we have time to do all
of the extra work
contemplated by this
redaction process? 

When we draft our documents in the new
format, the computer instructions for the various
versions will require only a minimal amount of
time to complete the task.  Computer processing
instructions have been distributed by an e-mail
from Thomas Carroll, dated October 15, 1998.  
The computer processing instructions function
under WP8.0.   Follow the instructions for
installation.  A redaction toolbar has been
developed.  To get that toolbar to appear on
your screen, after you have finished following
the above instructions for configuring WP8.0,
select “Tools>Settings >Customize” from the
main menu.  Under the “Toolbars” tab where
there is a list of “Available toolbars”, click on the
box next to “Redaction.” To use the new
redaction toolbar, block the text intended to be
affected and use the appropriate toolbar button. 
We recognize that at first there will be some
slowing of the issuance/redaction/closure
process.  This slowing should not materially
affect the timely issuance of CCAs because the
redaction process occurs after the issuance. 
While drafting the CCA to ensure the
appropriate placement of privileged information
and the use of a legend in lieu of specific
taxpayer details throughout the text may slow
down the drafting process and take some time
to get accustomed to, we expect that, in time,
there will not be any appreciable delay caused
by the section 3509 procedures.



Question 9:

What are the procedures
for processing
nontaxpayer-specific
CCAs?

Instructions for processing these documents are
being distributed.  The procedures will obviously
not require the use of a legend and the deletion
of taxpayer identifiers.  It is still important to draft
these documents in the new format to simplify
the redaction of any privileged information.

Question 10:

In a case in which
coordination or assistance
is requested and received,
does the assisting or
coordinating office have
any redaction
responsibilities?

Only the issuing office is responsible for the
redaction process.  As a matter of courtesy, if
assistance or coordination is provided and
suggestions for redactions would be helpful
(e.g., additional facts were requested from the
field to respond more fully to an assistance
request), the assisting or coordinating office is
encouraged to identify any suggested
redactions. 

Question 11:

Does the CCA process
change Techmis case
closing procedures?

The CCA does not change Techmis case
closing rules.  If the CCA is taxpayer-specific,
the file, however, should be retained by the
author for at least 90 days thereafter in case
there are further § 6110 redaction questions. 
Then, local file closing and retention procedures
apply.

MISCELLANEOUS

Question 12:

In the past, the
dissemination of
documents, which are now
considered CCA, has
been strictly limited.  Now
that these documents are
publicly available in
redacted form, which
version can we share with
other Counsel and Service
employees?

Only the publicly available version (the black and
white version) may be shared.  Any
dissemination of the original unredacted version
beyond those who have direct authority over the
matter for which the advice was issued may
waive otherwise applicable governmental
privileges to those portions that were redacted
from the publicly available version.  Our clients
have been advised of these rules and are
committed to this restricted dissemination for the
protection of sound tax enforcement goals. 



Question 13:

How will we learn what
information constitutes
privileged information? 

The CCA training overview was intended as a
starting point to familiarize you with the
privileges recognized by the Freedom of
Information Act (FOIA).  The distributed
materials contain a more detailed discussion of
each of those privileges, with examples to edify
our understanding of the privileges.  Individuals
within each assistant’s office will be designated
as "local experts" and will serve as contacts with
Disclosure Litigation as to novel or difficult
disclosure questions as they arise.  Preliminarily,
it is contemplated that these local experts will
review CCA to ensure consistency in the
assertion of privileges and determination of
“foreseeable harm” under the discretionary
disclosure policy.  Remember that the new
format for drafting CCA will simplify and help
focus us on the types of information that fall
within the privileges recognized by FOIA. First-
line managers who are reviewing attorneys’
CCAs, along with assuring technical accuracy,
are expected to consider the appropriateness of
the information claimed to be privileged as they
review CCAs before they are finalized and
issued.

Question 14:

What is the effective date
of the CCA legislation?
When does this process
begin?

The legislation, RRA98, was signed on July 22,
1998.  The effective date of the provision is for
CCA issued more than 90 days after the date of
enactment - October 20, 1998.  The legislation
provides that (1) for nontaxpayer-specific CCA,
the CCA will be released within 60 days after its
issuance, and (2) for taxpayer-specific CCA, the
CCA will generally be released within 90 days
after its issuance (unless the taxpayer requests
an extension as provided in the statute, or
challenges our redactions of taxpayer-identifying
details).  There is also a retroactive part of this
legislation for documents issued from Domestic,
EBEO and International.  Because of this
retroactive effective date, and to get into the
habit of using the new format for CCAs, we
recommend that all national office components
begin to use the new format beginning now.  As
for the new redaction procedures, they become
necessary only for CCA documents issued on or
after October 20, 1998.



Question 15:

When all these CCAs are
released, my name will be
on some or many, and,
since the Chief Counsel
telephone directory is
public, I will likely receive a
number of telephone calls
from practitioners wanting
to talk about or debate my
conclusions or analysis. 
What should I do?

Based principally on this consideration, the
format of CCA was devised so that only the
reviewer’s name will appear on the document. 
Thus, managers will receive these calls, and it is
felt that Chief Counsel managers have the
experience and judgment to handle them.  Chief
Counsel Advice is not intended as public
guidance, and managers are under no obligation
to discuss these documents or to justify or
debate them with the public.  On the other hand,
oftentimes public comments are extremely
useful in coming to the correct legal answer. 
Thus, managers must exercise good judgment
in determining the extent of the discussion.  In
all events, managers need to be cognizant of the
section 6103 disclosure restrictions as to
taxpayer information, and also need to ensure
that no privileged information is discussed. 
Likewise, good judgment must be exercised to
ensure that the tax practitioner is not receiving,
and could not be perceived as receiving,
advantageous information that the general
public is not receiving.  Employees, other than
managers, whose names appear on pre-October
20, 1998, documents released
under the retroactive part of the legislation,
should exercise similar care and consult with
their managers concerning such calls.

Question 16:

What should we do if our
opinion or analysis on an
issue is reconsidered and
modified, but yet a CCA
document has been
issued with contrary
analysis?

We are not creating a system to revisit, modify,
obsolete, or revoke previously issued CCA. 
CCA is not intended to be precedential or relied
upon for any future analysis.  If the issue is
reconsidered, it may be appropriate to issue
another CCA, but not having any affect on the
publication of the  initial CCA.  It is perfectly
appropriate to have both CCAs released to the
public.


